9 juni, 2017

Militärens nya tunga hjulfordon utrustas i Jönköping

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”] [av_image src=’https://skeppsbrons.se/wp-content/uploads/2017/12/image.php_.jpeg’ attachment=’7963′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Militärens nya Tunga hjulfordon utrustas i Jönköping

Försvarets Materialverk FMV har valt tyska Rheinmetall Defence-MAN som huvudleverantör av sina nya fordon inom ett ramavtal på tolv år som innebär en första leverans om 215 fordon. Totalt kan affären vara värd upp mot 9,9 miljarder. Skeppsbrons AB i Jönköping har fått uppdraget att, som auktoriserad serviceanläggning för MAN sedan 1980-talet, göra de första fordonen leveransklara.

– Såklart är det mycket hedrande att vi som enda MAN-verkstad fått detta förtroende, säger Olof Johansson, platschef i Jönköping.

– Det första fordonet väntas innan semestrarna, men leveranserna tar inte fart förrän i augusti, då kommer vi igång på allvar.

Att svenska försvaret valde tyska MAN överraskade, kanske främst de svenska lastvagnstillverkarna, men inte Olof Johansson.

– MAN har en specialanläggning som bygger militärfordon från grunden, det handlar om många olika typer där de flesta ska kunna gå i terräng.

– För vår del blir det till en början montering av en del utrustning för att fordonen ska vara helt leveransklara. Alla fordon kommer att passera här i Jönköping.

Skeppsbron har haft personal nere i specialfabriken i Österrike för att lära sig det som är specifikt för militärfordonen. När det gäller MAN:s fordon i allmänhet är kunskapen redan hög. Skeppsbrons i Jönköping, med verkstad även i Göteborg, är utsedda till MAN:s bästa anläggning i Sverige när det gäller kundnöjdhet.

– Det är rätt speciella fordon som kommer hit, många förberedda för montering av olika vapensystem på taket, pansarförstärkta och med drivning på både tre och fyra axlar. Den stora affären för oss blir sen att sköta servicen, främst på de fordon som rullar vid närliggande regementen. Men eftersom vi kommer sitta inne med mycket kunskap kan det också bli aktuellt att vi skickar våra tekniker ut på fältet, eller till andra MAN-verkstäder.

– Ett speciellt uppdrag, där det är upp till bevis och visa vad vi går för från första dagen, avslutar Olof Johansson.[/av_textblock] [/av_one_full]